ضوابط و استانداردهاي دستگيره خروج اضطراري در ايران
در ميان الزامات ايمني ساختمان، دستگيره هاي خروج اضطراري نقشي حياتي در حفظ جان افراد در مواقع بحران ايفا مي كنند. اين دستگيره ها به عنوان دروازه نجات در برابر آتش سوزي، زلزله و ساير حوادث ناگوار عمل مي كنند و عملكرد صحيح آنها در تخليه سريع و امن ساختمان ها نقشي اساسي دارد.
در ايران، قوانين و مقررات متعددي براي تضمين كيفيت و عملكرد مناسب دستگيره هاي خروج اضطراري وضع شده است. اين مقاله به بررسي جامع اين قوانين و الزامات مي پردازد تا راهنمايي كاملي براي انتخاب، نصب و نگهداري اين تجهيزات حياتي ارائه دهد. همچنين مي توانيد براي خريد دستگيره خروج اضطراري بر روي لينك كليك كنيد.
مباني قانوني:
مهمترين مبناي قانوني مربوط به دستگيره هاي خروج اضطراري در ايران، مقررات ملي ساختمان ايران است. فصل ششم اين مقررات تحت عنوان "ايمني در برابر حريق" به طور مفصل به الزامات مربوط به خروج اضطراري و دستگيره هاي آن مي پردازد.
علاوه بر اين، آيين نامه هاي اجرايي سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني كشور نيز ضوابط و دستورالعمل هاي دقيقي را براي دستگيره هاي خروج اضطراري ارائه مي دهد. اين آيين نامه ها مكمل مقررات ملي ساختمان بوده و جزئيات بيشتري را در مورد نوع، عملكرد، نصب و نگهداري اين دستگيره ها مشخص مي كنند.
الزامات كلي:
طبق قوانين و مقررات موجود، تمام ساختمان هاي مسكوني، تجاري، اداري، آموزشي، درماني و ... موظف به نصب دستگيره هاي خروج اضطراري در مسيرهاي خروج خود هستند. اين دستگيره ها بايد به گونه اي طراحي و نصب شوند كه در مواقع بحران به راحتي و بدون نياز به ابزار يا دانش خاص قابل باز شدن باشند.
مشخصات فني:
قوانين ايران مشخصات فني دقيقي را براي دستگيره هاي خروج اضطراري تعيين كرده است كه از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره كرد:
- نوع: دستگيره هاي خروج اضطراري بايد از نوع اهرمي يا فشاري باشند و به راحتي با يك دست قابل باز شدن باشند.
- عملكرد: اين دستگيره ها بايد بدون قفل باشند و در جهت خروج از ساختمان آزادانه باز شوند.
- نصب: دستگيره ها بايد در ارتفاع مناسب و به دور از موانع نصب شوند تا دسترسي به آنها آسان باشد.
- علامت گذاري: دستگيره ها بايد با علامت هاي استاندارد و تابلوهاي راهنما به وضوح مشخص شوند.
- روشنايي: مسيرهاي خروج اضطراري و محل نصب دستگيره ها بايد به روشنايي كافي مجهز باشند.
براي خريد انواع سيستم كنترل تردد و قفل مقابل برقي بر روي لينك كليك كنيد.
استانداردها:
علاوه بر الزامات قانوني، دستگيره هاي خروج اضطراري بايد مطابق با استانداردهاي ملي ايران نيز باشند. مهمترين استاندارد در اين زمينه استاندارد ملي ايران به شماره 12236 با عنوان "دستگيره هاي خروج اضطراري - الزامات" است. اين استاندارد معيارهاي دقيق تري را براي طراحي، ساخت، عملكرد و نصب دستگيره هاي خروج اضطراري ارائه مي دهد.
بازرسي و نگهداري:
مالكان و متصديان ساختمان ها موظف هستند به طور منظم دستگيره هاي خروج اضطراري را بازرسي و نگهداري كنند تا از عملكرد صحيح آنها در مواقع بحران اطمينان حاصل شود. اين بازرسي ها بايد توسط كارشناسان مجرب و مطابق با دستورالعمل هاي سازمان آتش نشاني انجام شود.
نقش سازمان هاي ذيربط:
سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني كشور به عنوان متولي اصلي ايمني در برابر حريق، وظيفه نظارت بر حسن اجراي قوانين و مقررات مربوط به دستگيره هاي خروج اضطراري را بر عهده دارد. اين سازمان با انجام بازرسي هاي ادواري و ارائه آموزش هاي لازم به مالكان و متصديان ساختمان ها، نقش مهمي در ارتقاي ايمني ساختمان ها و حفظ جان انسان ها ايفا مي كند.
نقش معماران و مهندسان:
معماران و مهندسان در طراحي و ساخت ساختمان ها نقشي اساسي در تامين الزامات مربوط به دستگيره هاي خروج اضطراري دارند. آنها بايد با در نظر گرفتن قوانين و مقررات موجود، مسيرهاي خروج اضطراري مناسب را طراحي كرده و محل نصب دستگيره ها را به درستي تعيين كنند.
همچنين، نظارت بر نصب صحيح دستگيره ها و اطمينان از كيفيت آنها نيز بر عهده معماران و مهندسان ناظر پروژه است.
مسئوليت مالكان و ساكنين:
مالكان و ساكنين ساختمان ها نيز در قبال حفظ جان خود و ديگران در برابر حريق و ساير خطرات، مسئوليت هايي دارند. آنها بايد از وجود و عملكرد صحيح دستگيره هاي خروج اضطراري در محل سكونت خود اطمينان حاصل كرده و از مسدود كردن مسيرهاي خروج اضطراري خودداري كنند.
همچنين، شركت در آموزش هاي ايمني و آشنايي با نحوه استفاده از دستگيره هاي خروج اضطراري در مواقع بحران، از جمله وظايف مهم ساكنين ساختمان ها به شمار مي رود.
جمع بندي:
ايمني ساختمان ها و حفظ جان انسان ها در برابر حريق و ساير خطرات، امري ضروري و حياتي است. قوانين و مقررات مربوط به دستگيره هاي خروج اضطراري در ايران، گامي مهم در جهت تحقق اين امر هستند.
با آگاهي از اين قوانين و الزامات، مي توانيم در انتخاب، نصب و نگهداري صحيح دستگيره هاي خروج اضطراري كوشا باشيم و به ارتقاي ايمني ساختمان ها و حفظ جان خود و ديگران در مواقع بحران كمك كنيم.
برچسب: ،